Nie każdy dodatkowy kilogram na wadze jest tłuszczem. Kiedy wejdziesz na wagę i zobaczysz, że twoja waga wzrosła o kilogram lub dwa, nie panikuj. Możesz mieć do czynienia z retencją wody. Oznacza to, że w twoim ciele znajduje się nadmiar wody. Możesz nawet zauważyć, że czujesz się trochę spuchnięty lub cięższy, niż zwykle. Podsumowując W [...]
[...] oddziaływaniem na glikemię ryżu brązowego i białego. Zapewne należy znaleźć umiar we wszystkim. Z niewiadomych względów autorzy do źródeł protein i tłuszczów zaliczyli warzywa, które są głównym źródłem węglowodanów. Referencje: Seidelmann SB1, Claggett B1, Cheng S1, Henglin M1, Shah A1, Steffen LM2, Folsom AR2, Rimm EB3, Willett WC3, [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
[...] żywność z negatywnym wpływem na skórę i stanami zapalnymi. Dermatolodzy zalecają w miarę możliwości wybierać jak najczęściej żywność nieprzetworzoną. Pomyśl o owocach i warzywach, chudych białkach i zdrowych tłuszczach. Przeczytaj także: Jakie są najlepsze pokarmy dla naszej skóry? Podsumowanie Niektóre pokarmy, zwłaszcza owoce i warzywa, [...]
Wczesny okres życia dziecka jest idealnym momentem na kształtowanie jego nawyków żywieniowych. Z pewnością łatwiej jest wychować zdrowe i prawidłowo rozwijające się dziecko, kiedy również rodzice dokonują właściwych wyborów zarówno w sklepie spożywczym, jak i w kuchni. Wspólna dieta i aktywność fizyczna Wspólne dbanie o właściwą higienę stylu [...]
[...] pochodzenia roślinnego. Problem polega na tym, że niektóre metody obróbki, szczególnie te związane z wysoką temperaturą, zmniejszają ich zawartość. Pod tym względem surowe warzywa i owoce mają przewagę. Warto jednak pamiętać, że gotowanie może zwiększyć uwalnianie niektórych składników odżywczych z pożywienia. Wniosek z tego taki, że najlepiej [...]
Burger King powstał w 1954 roku w Miami dzięki Jamesowi McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100. Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 [...]
[...] Rozwiązanie Aby walczyć ze stanami zapalnymi, warto prowadzić spokojny styl życia, starać się unikać stresu, prowadzić zbilansowaną dietę, bogatą w kwasy omega-3, warzywa, owoce oraz odpowiednio nawadniać nasz organizm. Aktywność fizyczna również powinna być wzięta pod uwagę, pomimo iż trening częściowo wzmaga stany zapalne poprzez [...]
[...] jest, że jedzenie przed snem wpłynie na zyskanie dodatkowych kilogramów? Przykładowa kolacja sałatka z tuńczykiem i ryżem basmati chleb żytni razowy z mozzarellą duszone warzywa z piersią z kurczaka i kasza jaglana koktajl z bananem, truskawkami, płatkami owsianymi i odżywką białkową Unikaj chipsów orzeszków pizzy kabanosów słodyczy [...]
Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]
Jeżeli jest coś nad czym na pewno nie mamy kontroli, to upływ czasu, a co za tym idzie, wszystkie procesy z tego wynikające, w tym także starzenie się. Pojawia się pytanie, dlaczego się starzejemy i czy w ogóle istnieje jakiś sposób, żeby chociaż spowolnić ten proces? Jak dotąd nauka nie dostarcza nam klarownej odpowiedzi na te pytania. Pojawiają [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Święta, spotkania rodzinne, wyjścia ze znajomymi, to wspaniałe okazje do wspólnego świętowania. Często połączone są również z większym wyborem niezwykle kuszących potraw. Kuszą one nie tylko z tego powodu, że zabierają zbyt dużo czasu, aby regularnie je przyrządzać, ale również dlatego, że są niezwykle smaczne. Jak minimalizować zatem skutki [...]
[...] wodę, a wraz z nią, elektrolity. Warto o tym pamiętać i ew. je uzupełniać. Antyoksydanty W tradycyjnej diecie najlepszymi źródłami antyoksydantów są produkty roślinne: warzywa i owoce. Tutaj nie ma ich zbyt dużo, dlatego również pogorszeniu może ulec sprawność naszego organizmu w radzeniu sobie z nadmiarem wolnych rodników. Być może warto [...]
[...] całych owoców i warzyw w ramach zrównoważonej, bogatej w składniki odżywcze diety. Długoterminowe posty sokowe mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych Chociaż owoce i warzywa są bogate w składniki odżywcze, post sokowy nie dostarcza wystarczającej ilości białka i tłuszczu. Kilkudniowe oczyszczanie sokiem nie spowoduje znacznego [...]
Od wielu, wielu lat mówi się, że kobiety żyją dłużej, niż mężczyźni. Według badania z 2019 roku średnia długość życia mężczyzn wynosi 68 lat, podczas gdy u kobiet 72 lata. Oczywiście w grę wchodzi wiele różnych czynników, które determinują długość życia i w zależności od lokalizacji dane te mogą się różnić. Zadbaj o zdrowy sen — sen ma ogromny [...]
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]
Okres jesienno-zimowy sprzyja wszelkiego rodzaju przeziębieniom i infekcjom, które niestety mogą przerwać nasze treningi. Czas rekonwalescencji zazwyczaj spędzamy w łóżku, gdzie walczymy z chorobą. Aktywność fizyczna w takim momencie jest ograniczona do minimum, zwłaszcza gdy nasze ciało atakuje gorączka. Nie zawsze jednak wiemy, kiedy odpuścić [...]
[...] diety sportowca. Ich odpowiedni poziom w ciele dba o utrzymanie homeostazy, która to warunkuje prawidłowy przebieg rozwoju muskulatury, powiązany z funkcją odżywczą, jak i regeneracyjną. Pamiętaj, aby w miarę możliwości wykorzystywać warzywa sezonowe do uzupełnienia braków ww. witamin, które są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych witamin.